Slægtsforskning – lister, links, tips mm

På denne side lægger jeg materiale, som jeg enten selv har udarbejdet til fortrinsvis slægtsforskere – eller som jeg fået lov til at lægge på min side af den, der har udarbejdet det.

De sønderjyske personregistre 1874- ca. 1977:

Fra 1874 skal fødsler, vielser og dødsfald registreres i det civile personregister ganske få dage efter en fødsel eller et dødsfald. Registreringen skal foretages i den kommune, hvor hændelsen er foregået – dvs. hvis en mand er død på sygehuset i Sønderborg, vil hans død være registreret i personregisteret i Sønderborg, selvom han var bosat i f.eks. Tønder.
For vielser gjaldt, at et par skulle være borgerligt viet, inden de evt. kunne vælge at blive kirkeligt velsignede / viede.

Ægteskabsbog fra 1940´erne. Foto: www.genealogi-syd.dk, 2016.

Ægteskabsbog fra 1940´erne.
Foto: www.genealogi-syd.dk, 2016.

NB: Fra 1923 er borgerlige vielser ikke længere del af personregistrene, men skal findes i kommunale arkiver – ligesom i Kongeriget Danmark.
Vær opmærksom på, at det langtfra er alle borgerlige vielser efter 1923, der kan findes på ArkivalierOnline eller i Daisy (brug søgeord som: borgerlig vielse, ægteskabsbog, eller duplikat af ægteskabsbog ved søgning i Daisy).

Jeg har nogle gange manglet en liste over, hvilke personregistre, der dækker et bestemt område – især i 1920´erne, hvor nogle personregister-områder skifter navn og/eller dækningsområde.
Derfor har jeg udarbejdet denne liste: Sdj-personregistre – oversigt.