1. Verdenskrig

Jeg har siden 2012 deltaget i Museum Sønderjylland – Sønderborg Slots projekt ang. indsamling af data på faldne, sårede og savnede soldater i 1. verdenskrig med tilknytning til Sønderjylland.

I sommeren 2013 fik jeg mulighed for at deltage i en kort rejse til Frankrig. I turen var indlagt et besøg på slagmarken ved Verdun samt en guidet tur i området.

Slaget ved Verdun varede fra februar til december 1916. 12 landsbyer blev totalt udslettede og aldrig genopbygget. Jorden er endnu så forurenet, at den ikke kan bruges til landbrugsjord.

Gravpladsen ved L´Osusuaire de Douaumont - også kaldet Benhuset ved Verdun. Fotograferet sommeren 2013.

Gravpladsen ved L´Osusuaire de Douaumont
– også kaldet Benhuset ved Verdun.
Fotograferet sommeren 2013.

Over 900.000 soldater fra begge sider mistede livet eller blev savnet i området ved Verdun. En stor del af ofrene er aldrig blevet fundet eller identificerede. Af sidstnævnte ligger nogle i store fællesgrave, mens andre ligger i såkaldte “Benhuse”.

Den største militærkirkegård i området ved Verdun er Ossuaire de Douaumont – også kaldet Benhuset. Se evt. den officielle side for Ossuaire de Douaumont – hovedsiden er på fransk, men man kan vælge tysk eller engelsk i stedet. På grund af de mange store fotos er siden ofte lidt langsom.

På gravpladsen er gravene for ca. 16.000 identificerede soldater markeret med kors eller andet mindesmærke. I Benhuset ligger resterne af ca. 130.000 uidentificerede soldater fra slagmarken. I området rundt om Verdun ligger desuden en lang række mindre gravpladser.

Turen til Frankrig og besøget i Benhuset ved Verdun, samt den guidede tur på slagmarken med de mange rester af skyttegrave, granathuller, forter og de udslettede byer, har gjort et meget stort indtryk på mig. Turen skal helt bestemt gentages, men med betydeligt længere tid til at se de forskellige steder.

Hanne Christensen.